Γράφει o συνεργάτης μας: Αγγειοχειρουργός – MD – PhD, Βουρλιωτάκης Δ. Γεώργιος

 

Στενώσεις αρτηριών και διαλείπουσα χωλότητα

Τι είναι διαλείπουσα χωλότητα;
Είναι ο πόνος κατά τη βάδιση που εντοπίζεται στην περιοχή των γλουτών, του μηρού και της γάμπας που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να σταματήσουν τη βάδιση για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να συνεχίσουν μέχρι την επόμενη διακοπή. Ο πόνος αυτός στην ανηφόρα γίνεται χειρότερος έως ανυπόφορος. Η διαλείπουσα χωλότητα οφείλεται σε στενώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών των κάτω άκρων και πολύ συχνά των λαγόνιων αρτηριών που εντοπίζονται κεντρικά στο χαμηλότερο σημείο της κοιλίας.

Λόγω της μειωμένης αιμάτωσης και άρα οξυγόνωσης των σκελετικών μυών των κάτω άκρων αυξάνεται ο αναερόβιος μεταβολισμός σε καταστάσεις όπως η βάδιση, παράγεται γαλακτικό οξύ που δημιουργεί το αίσθημα του πόνου και της κούρασης. Στην πιο βαριά της μορφή ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ισχαιμικές νεκρωτικές αλλοιώσεις των κάτω άκρων (γάγγραινα) και να απαιτείται και ακρωτηριασμός ειδικά όταν συνυπάρχουν κακοί προγνωστικοί παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσος.

Η πάθηση αυτή ονομάζεται αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων ή περιφερική αρτηριακή νόσος ενώ πολλές φορές αναφέρεται ως “νόσος της βιτρίνας” γιατί οι ασθενείς παριστάνουν ότι χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων κατά την ώρα του πόνου, ενώ πολλές φορές απευθύνονται όπως είναι φυσικό πρώτα σε ορθοπεδικούς ιατρούς. Πολύ σπάνια όταν συνυπάρχει και ορθοπεδική πάθηση, έχουν ήδη υποβληθεί σε ορθοπεδική επέμβαση, η οποία ωστόσο δεν ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

dialeipousa-holotita2

Μετά από τον κατάλληλο αγγειογραφικό έλεγχο η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους ενδαγγειακής θεραπείας και ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, όπως είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και ενδοαυλικούς μεταλλικούς ενδονάρθηκες (stents), διάνοιξη των αρτηριών με αθηροτόμο, χρήση μπαλονιών και stents εμπλουτισμένων με φαρμακευτική ουσία που μειώνει τις πιθανότητες υπερπλασίας των αγγείων και επαναστένωσης. Όταν η βλάβη εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα και κινδυνεύει η ακεραιότητα του μέλους, απαιτείται υβριδική αγγειοχειρουργική επέμβαση που συνδυάζει την ενδαγγειακή αντιμετώπιση και την ανοικτή χειρουργική επέμβαση (όπως ενδαρτηρεκτομή μηριαίας, μηροιγνυακό bypass,…)

 

Βουρλιωτάκης Δ. Γεώργιος
Αγγειοχειρουργός – MD – PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική εις
University Medical Center Groningen

 

Πηγή: https://aggeia.gr/
Επιμέλεια: 4yourhealth.gr

Ο πληρέστερος ιατρικός κατάλογος υγείας και ευεξίας

ο πληρεστερος ιατρικος καταλογος υγειας & ευεξιας αναζήτηση ιατρών εύρεση γιατρών ιατρού γιατρού αναζητηση ιατρων ευρεση γιατρων ιατρου γιατρού o pliresteros katalogos ygeias igeias kai eyeksias evexias eveksias medical catalog anazitisi giatrou eyresi iatrou iatrwn giatrvn

 

 

Ο σχολιασμός είναι ανενεργός