Γράφει η συνεργάτης μας: Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Λοϊσίου Νεφέλη

Η ενδομήτρια έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια νέα προσέγγιση που έχει προταθεί για τη θεραπεία του λεπτού ενδομητρίου, ανεξαρτήτου αιτιοπαθογένειας.
Η υπογονιμότητα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ποιότητα του ενδομητρίου, το οποίο καθίσταται λεπτό και δεν ευνοεί την εμφύτευση της βλαστικής κύστης. Το PRP είναι μία καινούργια τεχνική, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην αναπαραγωγική ιατρική και κυρίως σε περιστατικά χαμηλής πρόγνωσης.

LOISIOU-1

Το λεπτό ενδομήτριο ή η μη βέλτιστη ανάπτυξη του ενδομητρίου , επηρεάζει δυσχερώς έως και το 5% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης . Αυτές οι ασθενείς συχνά βιώνουν συναισθηματικό και σωματικό τραύμα, αποτέλεσμα των ακυρωμένων κύκλων εμβρυομεταφοράς ή της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας εμφύτευσης. Έχει αποδειχθεί ότι οι αυξητικοί παράγοντες που εκφράζονται στο ενδομήτριο αυτών των ασθενών είναι μειωμένοι συγκριτικά με τις γυναικές που έχει επιτευχθεί τελειόμηνη κύηση ή γυναικών με ικανοποιητικά υψηλή τιμή ΑΜΗ(Αντιμουλεριανή ορμόνη). Αυτοί οι αυξητικοί παράγοντες μπορούν να διεγερθούν με έγχυση αυτόλογου PRP στο ενδομήτριο σε συνδυασμό με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πριν από τη εμβρυομεταφορά.

Το PRP σήμερα αποτελεί μια αποτελεσματική, ασφαλή και οικονομική λύση στην αντιμετώπιση του λεπτού ενδομητρίου.
Επιπλέον, βοηθά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, περιπτώσεις στις οποίες το πάχος του ενδομήτριου δεν αυξάνεται μετά τη χρήση οιστρογόνων, περιπτώσεις δωρεάς ωοκυττάρων ή μετά από Σύνδρομο Asherman και χρόνια φλεγμονώδη νόσο του ενδομητρίου.

Διάφορες μελέτες μέχρι τώρα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής, στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και ως συνέπεια στα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι ενδομήτριο πάχους άνω των 8mm μετά την ενδομητρική χορήγηση PRP συνοδεύεται με αύξηση του αριθμού των κυήσεων κατά 53% έναντι 27% ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία.

Η πρώτη μελέτη σχετικά με την in vivo αυτόλογη έκχυση PRP στο ανθρώπινο ενδομήτριο δημοσιεύτηκε το 2015. Έκτοτε έχουν δημοσιευτεί άλλες πέντε μελέτες ,των οποίων τα κριτήρια ένταξης των ασθενών ,διέφεραν σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, όλες οι μελέτες έδειξαν ότι το αυτόλογο PRP είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ενδομητρίου και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης. Τα ποσοστά των επιτυχημένων κυήσεων που αναφέρθηκαν από τρεις μελέτες ήταν πάνω από 25%.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP;

0,5 ml έως 1 ml παρασκευασμένου δείγματος PRP φορτώνονται σε καθετήρα ενδομήτριας σπερματέγχυσης και εγχύονται στην κοιλότητα του ενδομητρίου.

Η διαδικασία μεταφοράς του PRP στον μήτρα είναι παρόμοια με τη διαδικασία IUI και γίνεται υπό την καθοδήγηση υπερήχων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Η ασθενής μπορεί να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και να συνεχίσει την τακτική της εργασία αμέσως μετά τη διαδικασία.

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ PRP ΕΙΝΑΙ:

  • με ηλικιακό εύρος 18-47 ετών
  • με πάχος του ενδομήτριου δεν αυξάνεται μετά τη χρήση οιστρογόνων <7mm στην μεσοκυκλική φάση του κύκλου
  • με χρόνια φλεγμονώδη νόσο του ενδομητρίου,ως θεραπευτικός παράγοντας, κατόπιν πλήρους εργαστηριακής διερεύνησης και αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής
  • με Σύνδρομο Asherman, ως τελικό θεραπευτικό μέσο ,κατόπιν χειρουργικής και φαρμακευτικής αντιμετώπισης


ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ IN VIVO ΕΚΧΥΣΗΣ ΤΟΥ PRP,συνιστάται να προηγηθεί

  • υστεροσκοπικός έλεγχος ενδομητρίου ή scratch ενδομητρίου,
  • πλήρης βιοπαθολογικός έλεγχος τραχηλικού εκκρίματος
  • εργαστηριακός έλεγχος αιματολογικού προφίλ
  • παύση αντιαιμοπεταλιακής αγωγής(ασπιρίνη,σαλοσπίρ,αντιπηκτική αγωγή),εφοσόν επιτρέπεται,
  • αρνητικός εργαστηριακός έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων.

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Scratch ενδομητρίου ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP;

Το ξύσιμο του ενδομητρίου είναι μια διαδικασία που έχει προταθεί για τη βελτίωση της δεκτικότητας (ικανότητα εμφύτευσης) του ενδομητρίου και, συνεπώς, την αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Συνήθως προορίζεται για ασθενείς που είχαν προηγουμένως αποτύχει IVF ICSI κύκλους, με καλά έμβρυα αλλά φτωχό ή λεπτό ενδομήτριο. Το Scratch ενδομητρίου μπορεί να συνδυαστεί με PRP για να βελτιώσει τις πιθανότητες κύησης σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ή IUI=σπερματένχυσης.


LOISIOU-2

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ PRP ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ(ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΠΛΑΣΜΑ);

Η απάντηση είναι “όχι.” Η ποιότητα του πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος («PRP») μπορεί να ποικίλει ευρέως ανάλογα με έναν αριθμό σημαντικών παραγόντων.
Τα αιμοπετάλια είναι σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος μας που εκτελούν διάφορες λειτουργίες.
Η ποσότητα και ο τύπος των πρωτεϊνών που παράγονται και βρέθηκαν στα αιμοπετάλια ανέρχονται στις εκατοντάδες.
Όλοι έχουμε διαφορετικές ποσότητες αυτών των πρωτεϊνών. Ορισμένα PRP περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια και άλλα όχι.
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας, είναι πώς κάνουν το PRP σας; Μπορούν να μεταβάλουν τη συγκέντρωση; Περιέχει ερυθρά αιμοσφαίρια; Μπορούν να συμπεριληφθούν ή να αφαιρεθούν λευκά αιμοσφαίρια; Είναι εμπλουτισμένο σε πρωτείνες;


ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ PRP; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ή ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ PRP THERAPY;

Το δείγμα PRP παρασκευάζεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, επομένως ο κίνδυνος μόλυνσης, διασταυρούμενης μόλυνσης και ανοσογονικής αντίδρασης είναι αμελητέος.

Η τεχνική PRP είναι μια ασφαλής διαδικασία, με ελάχιστους κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και ανοσολογικών αντιδράσεων, καθώς γίνεται από αυτόλογα δείγματα αίματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Το PRP είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία. Είναι μια μέθοδος όπου μεγάλες ποσότητες σημαντικών βιολογικά ενεργών αυξητικών παραγόντων παραδίδονται απευθείας στον τόπο δράσης, στον βλενογόννο του ενδομητρίου.
Είναι πολύ απλό και εύκολο στη χρήση, εύκολα διαθέσιμο, χρησιμοποιεί το αίμα του ασθενούς (αυτόλογο), οικονομικά αποδοτικό και θεωρείται πολύ ασφαλής θεραπεία.

LOISIOU-3

 

 

Βιβλιογραφία
Treatment of thin endometrium with autologous platelet-rich plasma: a pilot study
Shahrzad Zadehmodarres, Saghar Salehpour, Nasrin Saharkhiz, and Leila Nazari

The thin endometrium in assisted reproductive technology: An ongoing challenge
Maryam Eftekhar, Nasim Tabibnejad, Afsar Alsadat Tabatabaie

Autologous platelet-rich plasma promotes endometrial growth and improves pregnancy outcome during in vitro fertilization.Chang Y, Li J, Chen Y, Wei L, Yang X, Shi Y, Liang X.
Colombo GVL, Fanton V, Sosa D, Criado Scholz E, Lotti J, Aragona SE, et al. . Use of platelet rich plasma in human infertility. J Biol Regul Homeost Agents (2017) 31:179–82.
Molina A, Sanchez J, Sanchez W, Vielma V. Platelet-rich plasma as an adjuvant in the endometrial preparation of patients with refractory endometrium. JBRA Assist Reprod. (2018)
Tandulwadkar SR, Naralkar MV, Surana AD, Selvakarthick M, Kharat AH. Autologous intrauterine platelet-rich plasma instillation for suboptimal endometrium in frozen embryo transfer cycles: a pilot study. J Hum Reprod Sci. (2017)
Zadehmodarres S, Salehpour S, Saharkhiz N, Nazari L. Treatment of thin endometrium with autologous platelet-rich plasma: a pilot study. JBRA Assist Reprod. (2017)

 

Λοϊσίου Ν. Νεφέλη Md,Msc,(cand)Phd
Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος
Ιατρός Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Υπογονιμότητας

Πηγή: Λοϊσίου Νεφέλη
Επιμέλεια: 4yourhealth.gr

Ο πληρέστερος ιατρικός κατάλογος υγείας και ευεξίας

ο πληρεστερος ιατρικος καταλογος υγειας & ευεξιας αναζήτηση ιατρών εύρεση γιατρών ιατρού γιατρού αναζητηση ιατρων ευρεση γιατρων ιατρου γιατρού o pliresteros katalogos ygeias igeias kai eyeksias evexias eveksias medical catalog anazitisi giatrou eyresi iatrou iatrwn giatrvn

Ο σχολιασμός είναι ανενεργός