Εμμ. Καργάκης – InterNus Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Ας αναρωτηθούμε γιατί είναι χρήσιμο να θέτουμε στόχους γενικότερα και γιατί ειδικότερα είναι χρήσιμο να τους θέτουμε μαζί με τον/την σύζυγό μας.

Γιατί είναι ωφέλιμο να θέτουμε στόχους ;

  • Μας βοηθάει να δούμε την πρόοδό μας, και επιπλέον μας κινητοποιεί. Χωρίς στόχους, περιπλανιόμαστε χωρίς σκοπό και κατεύθυνση. Ορίζοντας ένα στόχο ωστόσο, ξέρουμε ακριβώς τι προσπαθούμε να πετύχουμε. Επιπλέον, βλέπουμε την πρόοδό μας με βάση τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Η αξιολόγηση της εξέλιξης λειτουργεί σαν κίνητρο για να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο κι έτσι να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε.
  • Μας βοηθάει να ιεραρχούμε το πώς θέλουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Οι οικονομικοί στόχοι για ένα ζευγάρι μας βοηθούν στο να διαχειριζόμαστε τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα.
  • Βοηθάει στη διαχείριση του χρόνου. Όταν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας αξιοποιούμε και το χρόνο μας κατάλληλα.

Έρευνες στο πεδίο της ψυχολογίας έχουν δείξει ποικίλους τρόπους με τους οποίους η θέσπιση στόχων μας βοηθάει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα,

  • Οι στόχοι κατευθύνουν την προσοχή μας και την προσπάθειά μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τους στόχους μας κι όχι σε δραστηριότητες οι οποίες μας αποπροσανατολίζουν και καμία σχέση δεν  έχουν με τους στόχους μας.
  • Οι στόχοι μας δίνουν ενέργεια. Τείνουμε να πολλαπλασιάζουμε την ενέργειά μας όταν οι στόχοι μας δυσκολεύουν.
  • Συχνά οι άνθρωποι λειτουργούμε καλύτερα και πιο συντονισμένα σε δύσκολες συνθήκες παρά σε χαλαρές προθεσμίες.
  • Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο στόχο, για να ανταποκριθούμε στην κατάσταση αξιοποιούμε όλο το ρεπερτόριο των ικανοτήτων και δεξιοτήτων μας.

 

couplegoals

 

 


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρία «μαθήματα» που προκύπτουν από την εμπειρία ζευγαριών που έμαθαν να θέτουν στόχους στην κοινή τους ζωή:

  1. Καλό είναι να αποφεύγετε να θεσπίζετε πάρα πολλούς στόχους τη φορά. Φαντάζομαι ότι όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε πολλά πράγματα που θα θέλαμε να βελτιώσουμε στη ζωή μας. Όταν όμως προσπαθήσουμε να τακτοποιήσουμε πολλά θέματα μαζί, συνήθως δεν τα καταφέρνουμε. Στην πραγματικότητα, επειδή η προσοχή μας θα διαιρεθεί σε πολλά κομμάτια, πιθανό να μην πετύχουμε ούτε έναν από τους στόχους μας.
  2. Δείξτε προθυμία να διαπραγματευτείτε και να προσαρμόσετε τους στόχους που θέσατε αρχικά. Πολλές φορές στην εξέλιξη των πραγμάτων, οι στόχοι μας δεν είναι πλέον ρεαλιστικοί. Αντί να θεωρήσουμε ότι αποτύχαμε, μπορούμε να αναθεωρήσουμε το αρχικό μας πλάνο με βάση τη νέα μας πραγματικότητα.
  3. Μην πέσετε στην παγίδα να υιοθετήσετε στόχους κάποιου άλλου. Πολύ σπάνια θα επιτύχουμε αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε για κάποιον άλλον. Χρήσιμο είναι να αναλογιζόμαστε ανά διαστήματα αν τα κίνητρά μας είναι δικά μας και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε  διαλέξει στόχους που είναι δικοί μας.

Τελικά, εσύ και ο/η σύζυγός σας βάζετε μαζί στόχους ;

Μετάφραση από: ‘’Setting goals as a couple’’ , November 2013 by Shannon

Κονιδάκη Ελπίδα – Ψυχολόγος
InterNus – Κέντρο Συμβ/κής & Ψυχ/πείας

 

Πηγή: kargakis.gr
Επιμέλεια: 4yourhealth.gr

Ο πληρέστερος ιατρικός κατάλογος υγείας και ευεξίας

αγχος, τι ειναι το αγχος, αντιμετωπιση αγχους, πως αντιμετωπιζω το αγχος, ο πληρεστερος ιατρικος καταλογος υγειας & ευεξιας αναζήτηση ιατρών εύρεση γιατρών ιατρού γιατρού αναζητηση ιατρων ευρεση γιατρων ιατρου γιατρού o pliresteros katalogos ygeias igeias kai eyeksias evexias eveksias medical catalog anazitisi giatrou eyresi iatrou iatrwn giatrvn

 

 

Ο σχολιασμός είναι ανενεργός